Tuesday 9 December 2014

Вчені звернуть назад вимирання видів

Розвиток технологій призвів до того, що людство буквально відразу позбулося від такого виду зв'язку, як поштові голуби. При цьому птахи, які могли долати сотні миль під час польоту, були знищені як вид - близько мільярда розумних створінь загинуло на очах людини. Остання червоноока птах сіро-коричневого забарвлення по імені Березня загинула близько 100 років тому.


Це був останній представник мандрівного голуба, смерть якого повернула в шок громадськість і наукове співтовариство. Еколог Стюарт Пимм (Stuart Pimm) з Університету Дьюка (США) розповів, що коли-то мандрівні голуби були настільки ж поширені, як вільшанка, і всі люди розуміли, що через пару поколінь цей вид птахів повністю зникне з лиця Землі із-за діяльності людини (вирубка лісів і полювання), але ніхто не взяв спроби зберегти їх. На відміну від домашніх голубів, які доставляють пошту, цей вид птахів вважався диким, будучи вкрай довірливими, мандрівні голуби часто ставали легкою здобиччю бідняків і хижаків.

Через століття вчені запевняють, що Марта може повернутися до життя. Деякі генетики покладають надію на сучасні наукові методи, які дозволять відродити цей вид птахів із зразків ДНК, які збереглися в опудалі Марти. Вчені впевнені, що вони зможуть взяти ДНК Марти і змінити хромосоми сучасних голубів для того, щоб звернути назад відбувся 100 років тому процес.

У 1914 році тільки один представник виду мандрівних голубів залишився на планеті, їм була 29-річна Марта, яка жила в зоопарку Цинциннаті. Люди юрбами збиралися навколо клітини, щоб подивитися на цю зірку. Смерть цієї птиці стало першим в історії сучасної людини вимирання цілого виду і це були не примарні динозаври і Додо, а цілком реальні і колись поширені голуби.