Tuesday 9 December 2014

NASA виявило астероїд для висадки

Сьогодні стало відомо, що Національне космічне агентство NASA виявило астероїд, на який, в недалекому майбутньому, буде проведена висадка американських астронавтів. Точна дата висадки не була озвучена. Орбіта астероїда MD 2011 знаходиться в деякій близькості від планети Земля, що дозволяє вважати цей астероїд для висадки пріоритетною метою для здійснення досліджень в космосі.


Діаметр астероїда складає шість метрів, маса - близько 100 тонн. Ці дані вдалося отримати завдяки орбітальному телескопу Spitzer. Щільність астероїда незначна, швидше за все це пов'язано з тим, що в ньому існують великі пустоти чи астероїд являє собою розрізнені породи, які утримуються разом гравітаційними силами.

Як стало відомо, вчені NASA в 2019 році відправлять туди космічний апарат, який накине на нього металеву мережу або, кажучи словами астроинженеров, «посадять його в мішок». Після цієї операції, астероїд спробують перетягнути на більш стійку орбіту Місяця. Приблизна дата висадки астронавтів - 2020 рік, але цілком можливо десантування відбудеться або раніше, або пізніше.

За словами представників NASA, цей проект допоможе підготувати космонавтів до польотів в дальній космос, в тому числі і на Марс. Крім цього, проект дозволить забезпечити астероїдну безпеку Землі. Деякі вчені вважають, що ця ідея не виправдається, що від неї не буде ніякого толку і це просто трата часу і грошей. Тому уряд США зобов'язало NASA порахувати, яку суму грошей обійдеться «полювання на астероїд» і як цей проект відіб'ється на інших космічних програма Національного космічного агентства.